Takaful untuk Bayi Baru Lahir dan dalam Kandungan

Anak adalah antara anugerah terindah yang Allah kurniakan kepada setiap pasangan. Dan sudah tentu, ia sangat istimewa. Jadi bila ia istimewa, sekiranya anda sebagai ibu dan bapa, apakah perancangan yang anda harus lakukan bagi menyediakan satu platform yang kukuh apa bila anda anda dewasa nanti?

Salah satu perkara yang anda sebagai ibu bapa patut fikirkan adalah dari segi perancangan kewangan untuk baby anda.

5 peringkat yang anda patut fikir untuk perancangan dari segi kewangan bagi baby kesayangan anda.

01.

Perlindungan kewangan ketika dalam kandungan (Pre-natal)

Perlindungan kewangan ketika dalam kandungan atau Pre-Natal ini merujuk kepada coverage baby dalam perut.

Apa kelebihan coverage baby dalam perut ni?

a. Coverage start awal bermula dari 14 minggu kandungan. Jadi, apa2 komplikasi yang berlaku disepanjang tempoh mengandung akan dapat coverage.

b. Boleh mengurangkan risiko pre exisiting illness especially yang melibatkan penyakit baby baru lahir seperti pneumonia, acute bronchitis atau broncholitis, asma, demam virus dan penyakit2 yang mudah menjangkit kepada baby baru lahir. Walau bagaimana pun, untuk manfaat medical card, ia akan active selepas 14 hari dari tarikh baby dilahirkan. Namun, ia lebih baik berbanding kalau dah lahir baru nak amik, sebab mungkin akan menyebabkan delay (Sebab parent maybe sibuk dengan ibu berpantang dan ayah pula mungkin sibuk dengan urusan kerja dan yang lain2).

c. Peace of mind. Parent lebih lapang minda disebabkan baby dah ada protection seawal 14 minggu dalam kandungan.

d. Kalau ambil plan baby ketika dalam perut, kalau selepas lahir, tiba-tiba baby mengidap penyakit congenital yang agak kritikal sebagai contoh jantung berlubang, atau apa2 penyakit congenital yang lain, medical card dah ada, untuk penyakit lain selain dari congenital dah start cover cuma penyakit congenital tak cover. Berbanding kalau ambil medical selepas baby lahir dan kemudian detect ada congenital yang agak kronik, berkemungkinan langsung tak dapat medical card.

e. Saving untuk baby akan start awal, sekiranya anda ingin mencarum untuk tujuan pendidikan anak pada masa akan datang.

Apa yang PRUDENTIAL BSN boleh offer?

Untuk plan takaful PruBSN dibawah plan PRUBSN IMPIAN, ia menawarkan coverage berikut.

Pregnancy Care Benefit.

Untuk Benefit ini, coverage yang disediakan adalah Pregnancy Complications, Pregnancy Complications accompanied by GDM (Gestational Diabetes Mellitus) atau kencing manis ketika mengandung dan Kematian Fetus

Selain itu, plan ini juga akan cover kematian ibu ketika mengandung.

Child Care Benefit.

Untuk manfaat child care pula, antara yang dicover adalah

  1. Kematian Bayi (dalam masa 30 hari selepas lahir)
  2. Incubation Cover (kalau kena jaundice)(dalam masa 60 hari selepas lahir)
  3. Neonatal Jaundice cover (dalam masa 60 hari selepas lahir)
  4. ICU / HDU (sekiranya bayi dimasukkan ke dalam ICU atau HDU) (dalam masa 1 tahun selepas lahir)
  5. Hospital Reimbursement disebabkan congenital (penyakit sejak lahir)
  6. Bayaran sekali gus untuk penyakit berjangkit.

Berikut adalah manfaat untuk PREGNANCY CARE BENEFIT dan juga CHILDCARE BENEFIT

SUMMARY COVERAGE UNTUK IBU DAN ANAK DALAM KANDUNGAN
PREGNANCY CARE BENEFIT
CHILD CARE BENEFIT - CONGENITAL CONDITION
CHILD CARE BENEFIT - INFECTIOUS DISEASE
CHILD CARE BENEFIT - INFECTIOUS DISEASE

Apa yang anda kena buat sekiranya anda ingin mendapatkan plan ini?

A. PERMOHONAN CARA PERTAMA

  1. Anda boleh menghubungi saya untuk dapatkan penjelasan lanjut.
  2. Antara dokumen yang diperlukan untuk plan anak dalam kandungan (pre-natal) adalah:

Dokumen Pertama:

Laporan O&G (obstetrics and gynaecology) & 3D/4D Scanned.

Ini amat penting. Laporan ini hanya valid untuk 2 minggu sahaja.

Jadi, sekiranya anda ingin mendapatkan plan ini, anda perlu berbincang dengan agent untuk confirmkan plan mana yang anda ingin ambil.

Kemudian, pergi buat check up untuk dapatkan O&G report berserta scanning 3D & 4D. Kenapa hanya valid 2 minggu? Sebab selepas 2 minggu, size fetus (janin) sudah berubah. Jadi, pihak syarikat takaful memerlukan laporan terkini iaitu dalam masa 2 minggu dari tarikh laporan dibuat.

Sekiranya laporan sudah lebih dari 2 minggu, client mungkin perlu dapatkan laporan O&G yang terkini dan kena bayar kos untuk laporan tersebut. Jadi, jangan sampai buang duit dapatkan report banyak kali.

Dokumen Kedua.

Salinan IC depan dan Belakang Ibu dan juga gambar Selfie Ibu sambil pegang IC (untuk sign up secara online)

Yang ini, agent akan bantu guide anda untuk dapatkan gambar selfie.

B. PERMOHONAN CARA KEDUA

Permohonan secara online / digital (jadi agent akan hubungi client untuk dapatkan details soalan yang perlu dijawab khususnya berkaitan dengan sejarah kesihatan.

Bayaran untuk bulan pertama. Yang ini anda boleh buat bayaran melalui payment gateway PruBSN Takaful setelah menerima sms pengesahan dan juga pautan untuk ke url bayaran PruBSN Takaful.

Anda dinasihatkan untuk memahami plan yang diberikan oleh agent khususnya mengenai tempoh menunggu, terma dan syarat perlindungan, apa yang tidak termasuk dalam perlindungan (general & specific exclusion) dan juga nilai tunai. Selain itu, sekiranya manfaat perubatan disertakan dalam plan yang diambil, caruman untuk medical card adalah TIDAK DIJAMIN. Pihak syarikat boleh menbuat semakan harga jika perlu dalam tempoh 30 hingga 90 hari dari tarikh semakan.

Terima kasih.

02.

Perlindungan kewangan selepas anak lahir hingga Pra-Sekolah.

Peringkat kedua dalam merancang untuk plan takaful anak adalah pada fasa baru lahir hingga anak awal dewasa. Kalau dari segi umur iaitu semenjak lahir hingga umur 6 tahun iaitu pra sekolah.

Sebagai ibu bapa, kita sepatutnya boleh merancang lebih awal apa bila kita mula menimang cahaya mata. Sebab, bila kita dapat baby sahaja, sepatutnya kita dah terbayang peringkat ini agar kita lebih bersedia dari segi kewangan.

Kita tahu, pada peringkat ini, anak memerlukan belanja penjagaan, susu, pampers dan ubat-ubatan serta perlindungan takaful untuk kos perubatan yang melibatkan kemasukkan dalam wad atau hospital.

Pada peringkat ini, sebenarnya, sistem imune baby masih lemah dan pada masa ni la akan banyak risiko anak demam panas, batuk, dan beberapa kemungkinan jangkitan penyakit. Dan biasanya, kalau anak kecil yang sakit, mereka tahu nak ekspresskan kesakitan mereka kecuali dengan hanya menangis. Jadi, sebagai parent, adakah kita sanggup melihat anak dalam keadaan kesakitan atau ketidak selesaan disebabkan masalah kesihatan seperti demam panas dan sebagainya.

Dan perlu diingat, ada case kalau anak kecil demam panas dan ibu bapa lambat berikan rawatan, ia boleh menyebabkan masalah lain yang lebih serious seperti ganguan saraf atau gangguan pada tumbesaran otak dan sebagainya.

Anda Sudah Bersedia?

Klik untuk Dapatkan Quote Percuma.

Setelah isi borang, klik butang Whatsapp untuk maklum saya. Terima kasih.