Uncategorized

Tips and Tricks Takaful : Apa itu Free Look Period and Waiting Period?

Assalamualaikum… Saya nak share sikit pasal 2 timing nie…iaitu FREE LOOK PERIOD dan WAITING PERIOD..apa maksudnya, apa persamaannya dan apa perbezaannya. 1. FREE LOOK PERIOD. Merupakan satu tempoh, iaitu 30 hari daripada tarikh policy bermula atau commence…kalau nak tengok kat dalam policy atau dalam system (commencement date)…. So, bahasa mudah nya, dalam tempoh ini, tiada …

Tips and Tricks Takaful : Apa itu Free Look Period and Waiting Period? Read More »

Smart Saver 300

Sebelum saya bercerita lebih details mengenai smarsaver300 yang ditawarkan oleh syarikat PRUBSN Takaful Berhad, saya nak anda baca dulu summary mengenai sharing payment atau co-payment antara peserta takaful dengan pengendali takaful (syarikat Takaful). Idea berkenaan dengan sharing payment (untuk kos medical card) telah pun berada dalam industri insurans semenjak medical card diperkenalkan di sekitar tahun …

Smart Saver 300 Read More »

Konsep Takaful

Takaful adalah satu konsep yang berasaskan prinsip-prinsip berkongsi tanggungjawab, bekerjasama dan saling membantu menjaga kepentingan bersama. Setiap peserta menyumbang berasaskan tabarru’ (derma) kepada dana yang akan digunakan untuk membantu satu sama lain pada masa yang diperlukan. Tahap kehidupan yang berubah-ubah. Keperluan hidup kita sentiasa berubah mengikut peredaran masa. Justeru, apabila keperluan hidup berubah, keutamaan kita turut …

Konsep Takaful Read More »

Cash Value dalam Takaful

Kali ni saya nak share sikit, sebagai pengetahuan umum pasal cash value dalam mana-mana pelan takaful. Khususnya pelan yang berasaskan pelaburan. Ada sorang agent tanya saya, salah seorang prospect dia tanya, kenapa cash value sikit sangat? Kalau tak sakit, rugi la dia sebab cash value sikit. Saya beritahu, kalau prospect atau client tanya macam nie, …

Cash Value dalam Takaful Read More »